piątek, 6 kwietnia 2012

Feijoada!

Co to jest ?!
"Feijoada [fejʒuˈadɐ] to gulasz z przeważnie czarnej, rzadziej czerwonej lub brązowej, fasoli. Jest uważana za brazylijską potrawę narodową. Tzw. Feijoada completa składa się z fasoli oraz suszonego mięsa, wędzonych kiełbasek, ozorów, wieprzowych uszu i nóg, goździków, liścilaurowych , pieprzuczosnku i cebuli[1]. Do tego serwuje się ryżFarofa (prażona i zasmażana mąka z manioku), duszoną Couve mineira (lub poza Brazylią włoską lub pekińską kapustę) i plastry pomarańczy oraz pikantny sos z pieprzu Molho da pimenta."
proto z wikipedi

Ale teraz małe sprostownia "P 
Tak to prawda jest to rodzaj gulasz z czarnej fasoli (jest również białą odmiana). 
Tak jest to definitywnie potrawa narodowa!
W zależności od domu bądz od miejsc, zależy skład. Najczęściej jest z kiełbasa, bekonoem albo jakimś mięsem. 
Jest wspaniale doprawiona, CEBULA w kuchni BR jest podstawą! 
Wiadomo, bez ryżu tutaj nie ma obiadu " D 
Najczęściej się ja zagryza pomarańczą świetnie się komponuje ze smakie fasoli i mięsa. 
Farofa - jest to typ "posypki" mącznej. Jest ona zrobiona ze specjalnej mąki z manioku. Jest przyprawiona przyprawami i najczęściej jest z bekonem. Jest to bardzo populrne i szanowane w BR. Mamy wiedzą jak przygotować wspaniała farofe <3 To można jeść tylko z ryżem i fasolem - obiad wyjdzie wspaniały. 
Mówi się że powino się zapić to danie Carpirinią ;D jest to BR drink xP 
inaczej mówiąc Cachasa (bądz wódka) z lodem, cukrem i cytryną (taka jest tradycyjna ale może być z innymi owocami). 
Jest to dosyć ciężkie danie, ale naprawdę bardzo dobre!


Tym razem poszliśmy do typowej restauracji z tym. Było z 2o rodzajów... fasolka na wszytskie sposoby...

My postanowiliśmy zjeść churrasco "P 
Alicia z USA
Juan Meksyk
W tle grała banda z muzyka, typu samba :)
Na koniec, CAFEZINHO :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz